آذربایجان ساراب قیصرق
قیصره + مئهریبان+ساراب+آذربایجان+تورک+ترک+قیصرق+قیصریه+Qeysere+Qeysereq+sarab+Türk+turk+Azerbaycaqn+Azerbayjjan+Qeyseriye

اولین زبانی که به صورت آکادمیک در ایران تدریس شده ترکی آزربایجانی میباشد

چهارشنبه 10 تیر 1394

+0 به یه ن

اولین زبانی که به صورت آکادمیک در ایران تدریس شده ترکی آزربایجانی میباشد

یازار : مجید زنگانلی (Məcid Zənganli)

 +3 به‌یه‌ن - پسندیدن

اولین زبانی که به صورت آکادمیک و مدارس کنونی در ایران تدریس شده ترکی آذری میباشد و همچنین دومین زبان نیز در سطح دانشگاهی زبان ترکی آذربایجانی استکه در اولین سال تاسیس دانشگاه تبریز اقدام به تدریس آن شد(حدود 60سال پیش). نگاهی میکنیم به زندگی میرزا حسن رشدیه این فرزند خلف ترکان آذربایجان ایران:

میرزا حسن رشدیه در 1851(=1268ه) در تبریز متولد شد و بعد از تحصیلات مقدماتی به ترکیه و بیروت و قافقاز رفت و بعد از مطالعه و تحقیق به تبریز بازگشت و اولین مدرسه به اسلوب جدید را به نام << دبستان رشدیه >> تاسیس کرد(1893).بعد کتاب وطن دیلی(زبان وطن) را برای تدریس در مدارس آذربایجان تالیف و مشابه همان کتاب را برای ایرانیان فارسی زبان تهیه کرد و بیش از 60 سال برای معارف و تربیت نسل جوان خدمت و مبارزه کرد و در سال 1944(=1361ه.ق) در 93 سالگی درگذشت. روی کتاب وطن دیلی چنین نوشته شده : <<مبتدی شاگیرد لره آلتی آیدان قاباخ یازیب اوخوماق جدید الیفبایه مشتمیل بیر کیتابدیر>> یعنی : (خواندن و نوشتن را با الفبای جدید در مدت کمتر از شش ماه به شاگردان مبتدی یاد میدهد)

قایناق(منبع) :
http://www.cloob.com/c/muganlo/119012684



بؤلوم | مدنييتيميز گؤره یازار : علی رادمهر (ذکرعلی قلعه گیر)

    0 باخیش

مدیرکل ارشاد اسلامی آزربایجان‌شرقی: تاسیس فرهنگستان زبان تورکی به علت وجود زبان فارسی امکان‌پذیر نبود.

چهارشنبه 10 تیر 1394

+0 به یه ن

مدیرکل ارشاد اسلامی آزربایجان‌شرقی: تاسیس فرهنگستان زبان تورکی به علت وجود زبان فارسی امکان‌پذیر نبود.

یازار : مجید زنگانلی (Məcid Zənganli)

 +5 به‌یه‌ن - پسندیدن

مدیرکل ارشاد اسلامی آزربایجان‌شرقی: جدایی‌طلبان در بنیاد فرهنگ و هنر آزربایجان جایی ندارند!
قایناق(منبع): http://www.cloob.com/c/turk_sea/118742528
چندی پیش طی سفر حسن روحانی به تبریز، بنیادی به نام "بنیاد فرهنگ ، ادب و هنر آزربایجان" را افتتاح شد. رییس جمهور در حین افتتاح آن گفته بود که "بدین ترتیب وعده ای که در انتخابات به مردم آزربایجان داده شده بود جامه ی عمل پوشید"!

به دنبال تأسیس بنیاد تمسخر ملت تورک در ایران که دقیقاً هدف از تأسیس این بنیاد معلوم نیست، علی‌اکبر صفی‌ پور مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان آزربایجان‌ شرقی در یک اظهار نظر کاملاً یکطرفه و از زبان فاشیست های فارس، ۳۵ میلیون تورک آزربایجان جنوبی را "جدایی طلب" قلمداد کرده است.

علی‌اکبر صفی‌ پور گفته که، بنیاد فرهنگ و هنر آزربایجان برای کار سیاسی و زبان تورکی والاغیر یا برعکس آن، ایجاد نشده است، هدف انسجام ملی است و جدایی‌طلبان در این بنیاد جایی ندارند.

نوکر فاشیست ها در جمع خبرنگاران با بیان اینکه تاسیس بنیاد فرهنگ و هنر یکی از مطالبات اصلی مردم آزربایجان بود، اظهار داشت:" در تمامی کشورها تنها یک فرهنگستان زبان وجود دارد که به عنوان فرهنگستان زبان ملی شناخته می‌شود، لذا تاسیس فرهنگستان زبان تورکی به علت وجود زبان فارسی امکان‌پذیر نبود".

در جواب این خودفروخته باید یادآوری شود که خواست اصلی ملت تورک آزربایجان جنوبی "فرهنگستان زبان و ادبیات تورکی آزربایجان" هست نه بنیاد تمسخر و ملت بزرگ تورک آزربایجان جنوبی تا احیای این حق مسلم خود برجای نخواهد نشست.

همچنین باید به ایشان یادآوری کنیم که در برخی کشورها و در بیخ گوش جغرافیای موسوم به ایران یعنی کشور عراق و افغانستان دو و سه زبان به طور رسمی زبان ملی این کشورها میباشد که فقط در ایران به دلیل سیستم فاشسیتی حاکم بر این جغرافیا، تنها زبان فارسی بعنوان زبان رسمی معرفی شده است.

وی با اشاره به اهداف بنیاد فرهنگ، هنر و ادب آزربایجان، افزود:" هدف این موسسه فقط ایجاد لغات جدید نیست و در کنار آن حفظ زبان فعلی و حفاظت از هویت اصیل آزربایجانی در دستور کار است".

وی یادآور شده که ما کتاب تورکی چاپ می‌کنیم و این کتاب‌ها در کتابخانه‌های خودمان وجود ندارند، لذا لازم است ما در جهت احیای زیرساخت‌های آموزش زبان مادری کار کنیم.

اما وی هنوز نفهمیده است که زبان آذری در دنیا وجود خارجی ندارد بلکه زبان تورکی آزربایجانی در کل جهان رایج است و گفته که، نوع زبان در اساس‌نامه قید نشده است و اینکه زبان تورکی باشد یا آذری مهم نیست!، حفظ زبان فعلی برای ما اهمیت دارد.

گفتنی است روحانی به مردم تورک قول داده بود تا فرهنگستان زبان باز کند این درحالیست که چیزی که افتتاح شده است کمترین ارتباطی با وعده ی داده شده ندارد و همینکه داخل خانه ی کوچک پروین اعتصامی افتتاح شده است خود بیانگر تمسخری است که از سوی دولت به ملت تورک آزربایجان جنوبی روا داشته می شود. و بدین ترتیب نتیجه ی دیپلماسی با دولتی پر از نیرنگ و فریب و دغلکاری مشخص می شود که چه خواهد بود.



بؤلوم | مدنييتيميز گؤره یازار : علی رادمهر (ذکرعلی قلعه گیر)

    0 باخیش

خشکیدن کامل دریاچه ارومیه مهاجرت هفت میلیون نفر را از حوزه این دریاچه به همراه خواهد اورد

چهارشنبه 10 تیر 1394

+0 به یه ن

نخستین اثرات مهلک جسمی حمله نمک دریاچه ارومیه به اهالی تبریز

یازار :

 +2 به یه ن

خشکیدن کامل دریاچه ارومیه مهاجرت هفت میلیون نفر را از حوزه این دریاچه به همراه خواهد اورد

نخستین اثرات مهلک جسمی حمله نمک دریاچه ارومیه به اهالی تبریز

دبیر کمیته اجتماعی ستاد احیای دریاچه ارومیه با تاکید بر اینکه مساله ریزگردهای نمکی سلامت شهروندان را تحت تاثیر قرار می‌دهد، گفته است: ریزگردها سلامت مردم را به شدت تهدید خواهد کرد و مشکلاتی مثل سوزش چشم، سرطان ریه، مشکلات پوستی، بیماری‌های تنفسی، فشار خون و... را به دنبال دارد؛ به طوری‌که شهروندان روستاهای اطراف دریاچه و حتی خود تبریز، به علت استنشاق هوای آغشته به نمک دچار فشار خون بالا شده‌اند.

آرمین نوربخش در گقتگو با خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، با تاکید بر اینکه توسعه بی‌رویه و غیر مجاز کشاورزی در منطقه آذربایجان غربی یکی از مهم‌ترین عوامل بروز بحران خشکی دریاچه است، افزود: عمده تغییر رفتار برای نجات دریاچه در کشاورزان باید اتفاق بیفتد، زیرا تعدادی از کشاورزان بدون داشتن مجوز اقدام به شق نهرکردن و کشیدن آب رودخانه برای توسعه زمین‌های کشاورزی کردند و باعث خشکی آب دریاچه شدند.

وی در ادامه با اشاره به بحث چاه‌های غیرمجاز در آذربایجان شرقی و غربی به عنوان عامل دیگر ایجاد بحران دریاچه ارومیه گفت: حفر چاه‌های غیرمجاز عاملی است که باعث کاهش آب سفره‌های زیرزمینی شده و در نتیجه با توجه به خشکی زمین، رودخانه‌هایی که قرار بوده وارد دریاچه و در آن جاری شود، جذب زمین شده و در آن فرو رفته است.

نوربخش در ادامه افزود: تغییرات اقلیمی و کاهش بارش‌ها، عاملی است که تنها 15 تا 20 درصد در خشکی دریاچه موثر بوده است و بحث‌هایی مثل سدسازی که آن هم باهدف توسعه کشاورزی اتفاق می‌افتد، عامل پر اهمیتی در ایجاد بحران دریاچه ارومیه است.

دبیر کمیته اجتماعی ستاد احیای دریاچه ارومیه، در توضیح وظایف اصلی این کمیته گفت: اطلاع رسانی درباره عوامل و پیامدهای خشکی این دریاچه دو وظیفه اصلی است که برعهده کمیته اجتماعی ستاد است؛ به طوری‌که مهاجرت 7 میلیون نفر در نتیجه طوفان‌های نمکی و بیابان‌زایی و توسعه تل‌ماسه‌ها و تحت الشعاع قرار گرفتن سلامتی مردم، از جمله پیامدهای خشکی دریاچه است. دریاچه می‌توانست بسیاری از بلاها را دفع کند که در صورت خشکی نه تنها امکان دفع بلاها را ندارد؛ بلکه خود تبدیل به یک عامل بلا شده است.

نوربخش، با اشاره به اینکه بحث آثار و تبعات خشک شدن دریاچه نیاز به مطالعه دارد، گفت: خشک شدن دریاچه ارومیه مسائل اجتماعی‌ مختلفی مثل ریزگردهای نمکی و شور شدن زمین‌ها را به دنبال دارد که به تبع آن کشاورزی و زندگی مردم را مختل می‌کند و اظهارنظر در مورد این مسائل احتیاج به مطالعات گسترده دارد.

وی با بیان اینکه هنوز مطالعات دقیقی در مورد بیماری‌های ناشی از خشک شدن دریاچه ارومیه صورت نگرفته و وزارت بهداشت و درمان آماری در این زمینه ارائه نکرده است، گفت: اگرچه مطالعات دقیقی در این باره وجود ندارد، اطلاعاتی به بیرون درز کرده که از بالا رفتن میزان این بیماری‌ها حکایت دارد؛ به طوری که اخیرا گزارشی در مورد اینکه تعداد زیادی از افراد در تبریز دچار سوزش چشم شده‌اند، وجود داشت.

نوربخش در ادامه به مشکلات اقتصادی ناشی از خشک شدن دریاچه اشاره کرد و گفت: خشک شدن دریاچه، شور شدن زمین و ریزگردهای نمکی زمین‌های کشاورزی را دچار مشکل می‌کند و درصد قابل توجهی از شهروندان را در معرض بیکاری و مهاجرت قرار داده و سکونت آنها را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

وی با اشاره به اینکه خشک شدن دریاچه تبعات امنیتی نیز به دنبال دارد، تصریح کرد: آذربایجان غربی یک استان مرزی بوده و با مسائل مختلف در این استان‌ها با حساسیت بیشتری نسبت به استان‌های مرکزی روبه‌روست همچنین حضور نیروهای خارجی و بیکار شدن و مهاجرت شهروندان در این نقاط مرزی همیشه مسائل امنیتی، به دنبال دارد.




بؤلوم | يوردوموزا گؤره یازار : علی رادمهر (ذکرعلی قلعه گیر)

    0 باخیش

جومهور باشقانیندان، "فرهنگستان زبان ترکی" ایسته‌میشدیک یوخسا " بنیاد فرهنگ و هنر آذربایجان"؟!

چهارشنبه 10 تیر 1394

+0 به یه ن
تاریخ : جمعه 1 خرداد 1394 | یازار : دوکتور جئری | گؤروشلر : 205
 +12 بگـنمه

جومهور باشقانیندان، "فرهنگستان زبان ترکی" ایسته‌میشدیک یوخسا " بنیاد فرهنگ و هنر آذربایجان"؟!

دوکتور جئری

   

     سیراغا گون باجاناغیم‌گیله قوْناق گئتمیشدیک . آخشام باشی، بالدیزیم حیطده اوْینایان اوْغلو حسنی چاغیریب اوْووجونا بیر بورمالانمیش پول باساراق تاپشیردی:

- قاچ کوچه باشیندان بیر کیلو یئر‌آلما آل؛ گل.

 اوْن دقیقه سوْنرا حسن الی بوْش قاییتدی:

- آنا! بیر کیلوْ  سوغان  آلیم یا یئرآلما؟!!

بالدیزیم ترس- ترس اوْنا باخدی:

- بیر کیلوْ  یئر آلما .. بیر کیلوْ یئر آلما آل، دئدیم!!

بو کز حسن ییرمی دقیقه یوباندی. یئنه یئرآلما آلمامیشدی:

- آنا  یادیمدان چیخدی!.. دئدین؛ بیر کیلوْ سوْغان آلیم یا یئرآلما؟!

بالدیزیم  اؤفکه‌لندی؛ حسنین قولاغیندان یاپیشیب چکه-چکه وورغولادی:

- بیرررر...کیلوْوْوْوْ...یئرر..آلماااا... آل‌ل‌ل!

 قولاق بورما ایشینی گؤردو. حسن یاریم ساعات سوْنرا الی دوْلو قاییتدی؛ بیر کیلوْ سوْغان آلمیشدی!

 




بؤلوم | مدنييتيميز گؤره یازار : علی رادمهر (ذکرعلی قلعه گیر)

    0 باخیش

آنادیلیمیز نئجه اولدو؟!

چهارشنبه 10 تیر 1394

+0 به یه ن

=D>





گؤنده ر 100 درجه کلوب دات کام         بؤلوم لر: ساتیریک یازیلار
تاریخ : شنبه 9 خرداد 1394 | یازار : دوکتور جئری | گؤروشلر : 163
 +5 بگـنمه

آنادیلیمیز نئجه اولدو؟!

دوکتور جئری

    جومهور باشقانی تبریزه گلنده، شهرین باش بیلنلری ایله اؤزل بیر  اوتوروم کئچیردی. باش‌بیلن‌لیک ده یبزیم  باش‌بلامیز اولوب! منی ده  بو اوتوروما چاغیرمیشدیلار!

    جومهورباشقانی دانیشاندا، گؤز آلتی چئوره‌ده‌کیلری گؤزدن کئچیرمگه باشلادیم؛ کیمی مورگوله‌ییر، کیمی یانینداکی ایله قونشور، کیمی تسبئح جئویر، کیمی ایسه گؤزونو بیر یئره تیکیب کیرپیک بئله وورموردو. یانیمدا اوتوران اوستاد دفتری‌یه دؤندوم. آغزینی یاریم مئتر آچیب اسنه‌ییردی! یاواشجا بیله‌سینی دومسوکله‌ییب دئدیم:

- اوستاد! آغزین آچیق‌ایکن باشقاندان سوروش آنادیلیمیز نئجه اولدو؟!...

 

Anadilimiz necə oldu?!

Dr.Jery

Cumhurbaşqanı Təbrizə gələndə, şəhərin başbilənləri ilə özəl bir oturum keçirdi. Başbilənlik də bizim başbəlamız olub! Məni də bu oturuma çağırmışdılar!

   Cumhurbaşqanı danışanda, gözaltı çevrədəkiləri gözdən keçirməyə başladım, kimi mürgüləyir, kimi yanındaki ilə qonuşur, kimi təsbeh çevirir, kimi isə gözünü bir yerə tikib kiprik belə vurmurdu. Yanımda oturan ustad Dəftəriyə döndüm; ağzını yarım metr açıb əsnəyirdi! Yavaşca biləsini dümsükləyib dedim:

- Ustad! Ağzın açıq ikən başqandan soruş: anadilimiz necə oldu?!...





بؤلوم | آنا ديليميزه گؤره یازار : علی رادمهر (ذکرعلی قلعه گیر)

    0 باخیش





[ 1 ]